Přívětivá tvář novorozenecké JIPky v Jihlavě

25 května, 2020

Věděli jste, že na jednotce intenzivní péče pro ty nejmenší pacienty v Jihlavě ročně pečují o více než tři stovky dětí?

Jako máma si ani nechci představovat, jak náročná je dlouhodobá hospitalizace dítěte v nemocnici pro ně samotné i pro celou rodinu. Proto jsem ani chvilku nezaváhala, když mě Simča Hájková přizvala do projektu, k jehož realizaci velkou měrou přispěla benefiční akce Fashion Market a obrovské osobní nasazení obětavých duší. Prodejem darovaného oblečení sestřičky shromáždily prostředky na nákup vybavení, které z nemocničních prostor dělá kousek domova.

Možná máte to štěstí, že jste oddělení novorozenecké JIP nepotřebovali a o novém zázemí dosud nevíte. Dominantou jedné ze stěn zrekonstruované denní místnosti je kolekce mých dvaceti čtyř fotografií. Tyto snímky mají společného jmenovatele, a tím je milující objetí. Každý obrázek vypráví svůj silný příběh o upřímné lásce.

Fotek z rodinného focení, které přetékají láskou a štěstím, mám spousty a bylo pro mě těžké vybrat z pomyslného šuplíku jen těch pár kousků, které pošlu do tisku. Podobné smysluplné projekty mi přinášejí obrovskou radost a vážím si toho, že jsem mohla přispět právě tady.

V posledních letech už v nemocnicích díkybohu nevídáme jen sterilní bílé stěny a kachličky, ale objevují se barvy a dekory, které navozují relaxaci a příjemně ovlivňují psychickou pohodu pacientů, personálu a návštěv. Myslím, že na novorozenecké JIPce v Jihlavě se povedlo poskytnout více domácího pohodlí a povzbuzení právě pro rodiče, kteří sem za svými dětmi dochází a tráví s nimi svůj čas i mimo lůžko a přístroje.

Ať vás tyto fotky naplňují nadějí a dodávají vám sílu a optimismus do dalších dnů hospitalizace i do těch, které vás teprve čekají po návratu z nemocnice. Přeji nám všem hodně zdraví!

Zajímá vás, jak probíhá novorozenecké focení v porodnici?

Napište mi, moc ráda Vám vše nezávazně vysvětlím.

SHARE THIS STORY